
Blat kuchenny
Blat w kuchni pełni dwie bardzo ważne funkcje. Po pierwsze pełni funkcje dekoracyjną, a po drugie stanowi miejsce przygotowywania posiłków.
Nie warto tutaj oszczędzać, jednak, jeżeli nie mamy wystarczających środków możemy zdecydować się na blat wykonany z płyty laminowanej lub MDF. Należy jednak pamiętać, że materiały te są mało odporne na kontakt z wodą. Ich powierzchnię łatwo porysować, a docinane krawędzie muszą być dodatkowo zabezpieczone przed uszkodzeniami.
Opcją droższą i o wiele bardziej wytrzymałą są blaty wykonane z drewna. Ich cechą charakterystyczną jest bardzo wysoka trwałość oraz łatwość w obróbce. Najlepszym wyborem będą te wykonane z litego drewna np. buka czy dębu. Pasują one do każdego, nawet najbardziej nowoczesnego wnętrza.
Pamiętajmy o pomalowaniu blatu lakierem. Uodporni go to, na zarysowania oraz powstawanie plam. Wadą tego rozwiązania jest brak odporności na wysokie temperatury.
Wszystkie te problemy znikają w momencie montażu blatu wykonanego z kamienia. Jest to rozwiązanie najdroższe, ale jednocześnie posiadające najwięcej zalet. Blat jest odporny na zarysowania. Mona stawiać na nim naczynia dopiero, co zdjęte z kuchenki. Nie niszczy się po latach, a w razie potrzeby wystarczy go jedynie przeszlifować, aby nabrał nowego blasku. Ich montaż oraz obróbka wymaga specjalistycznych narzędzi oraz umiejętności.
Alternatywą dla wymienionych już materiałów jest wyłożenie blatu płytkami ceramicznymi. Blat tego typu jest odporny na temperaturę oraz bardzo łatwy w utrzymaniu. Wystarczy jedynie przetrzeć go wilgotną szmatką.
Nowoczesne wystroje kuchni bardzo dobrze komponują się z blatami wykonanymi z takich materiałów jak aluminium czy stal. Hitem ostatnich lat są także powierzchnie robocze wykonane z hartowanego szkła.